Wat een RotPot: Zuurkool fermenteren is lekker!

Geplaatst door Team Echt Eco op

Zuurkool is een heerlijk authentiek gerecht, maar wordt nog vele malen lekkerder door onderstaande fermentatietechniek. Probeer het zelf!

Alles wat je nodig hebt zit in de doos. En dan heb je nog maar een klein beetje geduld nodig want jouw zelfgemaakte zuurkool is al na een kleine week klaar!

Wat zit er in de doos? 
     
  • een glazen Weckpot 
  • een waterslot 
  • twee deksels
  • handschoenen
  • zout en kruidenmix

 

Ingrediënten Kruidenmix: zeezout, jeneverbes, mosterdzaad, zwarte peper en laurier

Zelf voeg je nog een kleine kool van maximaal 1 kg toe.

 
Aan de slag!
  1. Snijd een kool van ca. 1 kg in kwarten en verwijder de harde kern en onderkant.
  2. Rasp de stukken kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes.
  3. Doe de kool in een mengkom en voeg de krautmix in zijn geheel toe. Kneed de krautmix stevig door de kool. De kool laat na enkele minuten vocht los. Kneed totdat je er flink wat vocht uit kunt knijpen.
  4. Doe de gekruide kool met het vocht beetje bij beetje in de glazen weckpot. Duw het mengsel steeds goed aan totdat de kool onder zijn eigen vocht komt te staan en alle lucht er tussenuit is. Duw de deksel met het waterslot op de glazen pot.
  5. Haal het rode dopje van het waterslot en vul het buisje tot halverwege de bollen met kraanwater. Duw het dopje er weer op en steek het waterslot ongeveer een centimeter door het gat in de deksel.
  6. Laat de kool 6 tot 8 weken fermenteren op koele kamertemperatuur, buiten direct zonlicht.
  7. Haal de deksel met het waterslot van de pot en proef de zuurkool tussentijds. Gebruik een schone vork. Is de smaak nog niet naar wens? Draai de deksel met het waterslot er weer op en laat de kool verder fermenteren. Is de smaak perfect? Draai de schone deksel zonder waterslot op de pot en bewaar de zuurkool in de koelkast tot het moment waarop je hem wilt eten. Door de koude temperatuur stopt het fermentatieproces en blijft de smaak zoals je hem het lekkerst vindt.
  8. Serveer de zuurkool als rauwkostsalade, topping bij een stukje vlees of in een lekkere stamppot.
  9. Daarna gebruik je de RotPot voor je volgende experiment. Je kunt de RotPot ook gebruiken om andere groentes te fermenteren. Probeer het eens met rode kool of wortels.

Wat is een waterslot?
Het waterslot zorgt ervoor dat het gas dat bacteriën en gisten produceren tijdens het fermenteren veilig kan ontsnappen. Ook voorkomt het dat er zuurstof van buitenaf bij de kool komt waardoor het kan bederven.

Waarom fermenteren?
Vroeger was deze techniek vooral populair onder mensen die geen koelkast hadden, omdat de lagere zuurgraad ervoor zorgt dat je producten langer kunt bewaren. Gefermenteerde producten groenten zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Ze zitten namelijk bomvol bacteriën die goed zijn voor je darmen.
Fermentatie is de omzetting van organisch materiaal door bacteriën, gisten en schimmels. Veel bekende voedingsmiddelen zijn ontstaan door fermentatie. Denk bijvoorbeeld aan koffie, cacao, droge worst, olijven, kaas, yoghurt, zuurkool. Met de RotPot kan je het gerecht op de juiste smaak brengen zodat jij optimaal geniet.

Lekker, Gezond en Zero Foodwaste
Thuisfermentaties zijn niet alleen heel smaakvol, maar zitten ook nog eens barstensvol vriendelijke melkzuurbacteriën die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora. Bovendien is fermenteren een handige manier om groenterestjes en zuivel langer houdbaar te maken, waardoor verspilling wordt voorkomen.


Deel dit bericht



← Ouder bericht Nieuwer bericht →


Laat een reactie achter

Let op: Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.